Master Ingineria Datelor

  /  Master Ingineria Datelor

Ingineria Datelor

Program de studii universitare de master

Programul de studii universitare de master Ingineria Datelor este organizat de facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale din cadrul Univertitatii Politehnica Timisoara. Programul este unul de tip de cercetare.

Programul de studii de master Ingineria Datelor este incadrat in domeniul Inginerie Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale, domeniu care exista la nivelul ciclului de licenta. El a fost elaborat in baza Standardelor specifice ARACIS si se va desfasura conform reglementarilor din Regulamentul de organizare si desfasurare a procesului de invatamant la ciclul de studii master din Universitatea Politehnica Timisoara.

Misiunea programului de studii Ingineria Datelor este accea de a produce ingineri inalt calificati la nivel de master, cu abilitati de cercetare-dezvoltare, in domeniul Ingineria Datelor. Programul asigura aprofundarea in domeniul studiilor de licenta si ofera posibilitatea continuarii studiilor prin programe de doctorat.

Obiectivele programului de master Ingineria Datelor sunt urmatoarele:

  • Intelegerea principalelor tehnologii din domeniul ingineriei datelor: explorarea datelor, invatarea automata, tehnicile de vizualizare, modelarea predictiva, statistica.
  • Obtinerea de deprinderi practice prin intermediul unor experiente de cercetare stiintifica aplicata.
  • Analiza metodica a problemelor si luarea celor mai bune decizii.

Program de studii: Ingineria Datelor (iData)

Tip program: master cercetare

Facultatea: Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale

Domeniul de studii: Inginerie Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale

Forma de invatamant: cu frecventa

Limba de predare: romana

Locatia: Timisoara

Numar credite: 120

Piata muncii

Intr-un raport al World Economic Forum din anul 2018 este argumentat faptul ca pentru perioada 2018-2022 patru factori vor domina cresterea economica: conexiunea Internet rapida pe terminale mobile, inteligenta artificiala, adoptarea tehnologiilor Big Data si tehnologiile Cloud Computing. Ultimii trei factori sunt in stransa legatura cu Ingineria Datelor. In acelasi raport este previzionata o crestere a cererii de specialisti ce pot ocupa functii de analist date (Data Analyst), inginer date (Data Scientist), specialist inteligenta artificiala, specialist in tehnologii Big Data, dezvoltatori software.

Plecand de la raportul World Economic Forum putem avea in vedere o crestere a cererii de specialisti in Ingineria Datelor in urmatorii ani la nivel international. Cum piata romaneasca este deschisa si are un cost cu forta de munca mai redus fata de tarile vestice, tendinta companiilor de outsourcing de a se extinde se va mentine si in urmatoarea perioada.

De asemenea, la nivel national exista o cerere considerabila pe piata muncii pentru pozitiile precizate anterior. Acest fapt este sustinut si de companiile din zona de Vest a Romaniei. Din discutiile cu aceste companii si din analiza cererii de pe piata muncii am observat ca necesarul de specialisti in Ingineria Datelor si domenii conexe este unul in continua crestere.

Acreditare

Programul de studii universitare de master Ingineria Datelor a fost validat in data de 25.06.2020 de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamentul Superior (ARACIS) si este recunoscut de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania.

Dosarul de incadrare a programului de studii Ingineria Datelor in domeniul acreditat de studii de master a fost inregistrat la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamentul Superior (ARACIS) cu numarul 2254 din data de 27.05.2020.

Calificarea asociata programului de studii Ingineria Datelor a fost inregistrata la Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) cu nr. 5253 in data de 15.05.2019.

Ocupatii incluse in COR si ESCO

Prin intermediul programului de studii universitare de master Ingineria Datelor studentii vor acumula competențe necesare pentru a ocupa urmatoarele pozitii

COR: Clasificarea Ocupatiilor din Romania
ESCO: European Skills, Competences, Qualifications and Occupations

COR: 251101

Proiectant sisteme informatice

ESCO: 2511.3

Analist sistem / Analist date

ESCO: 2511.4

Analist sistem / Cercetator date

Competente profesionale

Proiectarea de arhitecturi de sisteme informatice in vederea achizitionarii, stocarii si utilizarii datelor la nivelul unei organizatii.

Administrarea datelor pe parcursul ciclului lor de viata, procesarea acestora pentru a elimina redundanta, minimiza dependenta si pentru a creste consistenta lor.

Colectarea si evaluarea volumelor mari de date avand ca scop identificarea de tipare ascunse.

Utilizarea modelelor si tehnicilor de analiza statistica, si a uneltelor informationale si de comunicatii in analiza datelor, pentru a descoperii corelatii si genera predictii.

Aplicarea unor tehnici de analiza, validare si verificare a calitatii datelor.

Dezvoltarea de programe informatice pentru procesarea datelor utilizand un limbaj de programare adecvat, astfel incat un sistem TIC sa produca rezultatul cerut pe baza intrarilor asteptate.

Realizarea de documente sau prezentari avand ca scop prezentarea rezultatelor cercetarii, indicand procedurile si metodele de analiza care au condus la rezultate, precum si interpretarile potentiale ale rezultatelor.

Utilizarea de tehnici vizuale si interactive pentru prezentarea datelor, cu scopul de a facilita intelegerea lor.

Competente transversale

Dezvoltarea gandirii analitice, sintetice, comparative şi critice, a capacitaţii de adaptare şi comunicare in situaţii şi condiţii noi.

Dezvoltarea de responsabilitati de organizare si management, de capacitati inovatoare si de cercetare, precum si de spirit de initiativa si abilitati de identificare a propriilor necesitati de invatare si formare continua.

Analiza metodica a problemelor intalnite in activitate, identificand elementele pentru care exista solutii consacrate, asigurand astfel indeplinirea sarcinilor profesionale.